Kek Batik pula...

Saya tak pasti sejak bila mula berminat dengan resepi-resepi ni. Er...harapnya jangan sedap menaip saja, harus perlu dicuba!

Nah...Kek batik. Kek yang tak payah curi-curi pinjam oven mak semata-mata nak bakar sebiji kek. Itu pun belum tentu elok ke tak. Nama pun curi-curi kan...Takut nanti kek tu jadi buntat bengkak ke...hangit ke...apa-apalah~ Sapa suruh curi? Heee

Bahan-Bahan:
  • serbuk coklat (Milo) 1 paket
  • susu cair 1 tin
  • keju
  • gula halus 1 cawan
  • telur 1 biji
  • serbuk koko (pilihan)
  • biskut Marie
Cara-cara:
  • Masukkan semua bahan (kecuali biskut Marie) ke dalam periuk.
  • Cairkan dengan api kecil.
  • Kacau sehingga pekat.
  • Apabila pekat, tutup api dan masukkan biskut Marie sambil dikacau sehingga rata.
  • Masukkan ke dalam loyang.
  • Mampatkan!
Ok dah siap! Tak perlulah buat menu ni sambil sorok-sorok dari emak ok. Dulu saya dah buat dengan akak. Satu kesilapan besar yang tak boleh dimaafkan adalah apabila akak lupa nak mampatkan adunan tu. Dia seronok mencurah aje. Akibatnya, kek batik tu dah jadi macam dodol. Lembik je. huh!

p/s: Anak dara mesti tau memasak!

No comments