Bahan-bahan doh:
- Tepung gandum 1kg
- Planta satu sudu besar
- Susu Pekat
- Garam
- Yis /mauripan (dikembangkan dengan air suam)
- Air
Bahan-Bahan topping:
- Sosej
- Sos spageti
- Lada benggala
- Keju
- Tambahan lain mengikut citarasa
Cara-cara:
- Biarkan seketika doh yang siap diuli supaya naik.
- Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. Tebal roti bergantung kepada saiz doh.
- Tekan doh di dalam loyang supaya rata. Cucuk dok dengan garfu supaya mudah masak apabila dibakar nanti.
- Bakar doh selama 6-8 minit.
- Keluarkan roti, letakkan sos spageti di atas roti sehingga rata. Kuantiti mengikut citarasa masing-masing.
- Tabur sosej yang telah dipotong, kemuadian lada benggala serta baha-bahan tambahan lain
- Taburkan keju
- Letakkan serbuk perasa.
- Bakar semula selama 5-8 minit pada suhu 175- 180 darjah selsius.
*
- Roti boleh dibakar terus bersama-sama dengan topping tetapi masa yang diambil lebih kurang 13-15 minit atau lebih
- Suhu dan masa membakar bergantung kepada ketebalan roti dan bahan-bahan topping yang digunakan.
Tipu. Ni gambar Pizza Hut yang saya makan beberapa bulan lepas...
p/s: Dalam fikiran Dhiya sekarang ialah pelbagai jenis topping yang menyelerakan...Daging kisar, cendawan, dan lain-lain lagi! Huuu! Siapa yang dah cuba, boleh bagi testimoni kat Dhiya ye~ (Tiba-tiba jadi laman web resepi masakan pula~)Waaa seronoknya kalau ada barang dapur sendiri. Periuk sendiri, kuali sendiri, microwave sendiri...Tapi...Boleh ke saya masak sendiri? He...Insya Allah!
No comments