Random


Bismillah

This is the last week working before raya. To be frank, aku down sikit sebab gaji belum masuk. Aku malas dah nak mengadu kat siapa-siapa kecuali suami aku.

The whole team been crying about this since early this week. Sepatutnya gaji kami masuk setiap 27hb. Tapi sampai hari ni aku belum hidu bau duit.
Aku dengar dari budak-budak atas (management), bos besar dah authorize, tapi finance manager (FM) letak effective date 31 May which is Jumaat ni. Macam disengajakan di situ. 
Kalau betul lah ada sekelumit niat jahat dia macam tu, aku doakan karier dia tumbang cepat.
Orang nak raya weh. Takkan tak ada common sense langsung kan?

Aku sekarang masuk ofis sebab nak balik rumah je. Haritu aku terpalit dengan kes datang lambat (beria sangat padahal berapa kali je tu pun semua ada sebab dan bos aku maklum). Sekarang aku dah boleh datang awal, ape lagi salah aku yang deorang nak korek~. Gaji lambat taknak fight pulak?

Lately aku memang nampak politik dalam pejabat aku especially di bahagian management. Department aku ni tak rasa sangat sebab kami duduk aras lain. Aku tahu pun sebab ada desas desus yang sampai ke telinga aku. Sorry ya, aku tak kepoh nak cari cerita orang.

Aku sekarang sibuk dengan cycle meeting bulan 7 nanti. Antara benda yang seronok aku handle kat sini adalah cycle meeting. Aku suka jumpa team dari region lain dari seluruh Malaysia. Deorang sangat baik, friendly dan funny. Time meeting memang serious tapi kalau tea time atau time rehat, seronok bersembang dengan deorang ni. Haritu rep dari Sabah bawakan aku sekilo ikan bilis sebagai hadiah. Terharu sangat!

Terbuktilah hubungan baik dengan orang akan memberi manfaat kepada kedua-duanya. Tak salah pun buat baik dengan semua orang kan. Kalaupun kita tak suka orang tu, elok jangan tunjuk sangat dan diam je. Ini tak. Jumpa kat lif, sanggup tak masuk lif sekali dengan kita. Punyalah tak reti nak asingkan profesionalism dengan emosional. Humpppphhh!

Aku ni dah tua. Aku kerja bukan sebab nak lompat-lompat company dah. Aku kerja sebab aku nak kerja. Budak-budak sekarang ni aku tengok sangat kurang common sense. Email writing pun teruk. Tak ada formality. Aku harap kat university adalah belajar tentang benda-benda common sense ni supaya graduan fresh ni tak keluar dari university dan masuk ke industry sebagai sampah sarap! Sebab apa? Sebab macam ni lah. Nampak blur and spoon feed je. Kadang-kadang Nampak biadab pun ye jugak.

This is too random. Aku dah takde mood nak kerja. Nak raya pun tak bersiap apa lagi. Baju tak kemas. Nak membeli-beli barang untuk mak abah aku pun, kena tunggu gaji.

Jumpa raya jom?
Dhiya

Nuha Food Journey: Cookies Tak Jadi


Bismillah

This is a funny entry. Aku bagi peluang kepada semua untuk gelakkan aku. Ha gelak!

Alkisahnya, aku terinspirasi untuk buat cookies sebagai finger food Nuha. Walaupun dia masih belum ada gigi, tapi aku nak galakkan dia mengunyah dah. Aku ada few recipes taken from the support group dan begitu bersemangat nak mencuba.

But my problem is, aku derhaka dengan sukatan resepi tu. This is my first try: Terlebih tepung gandum dan tepung jagung. Chewable, tapi terasa gak la kerasnya. Kalau Nuha makan dan boleh bercakap, mesti dia ingat aku nak buli dia. All this while semua makanan lembut tapi tiba-tiba keras terus. Aku tak bagi pun Nuha makan cookie tu. Kesian kat dia. Percubaan pertama aku, GAGAL.
Percubaan kedua, aku masih derhaka dengan sukatan tepung. Aku tak ikut pun sukatan yang diberi. Tapi aku cuba play around dengan letak tepung sikit-sikit dan cuba bakar dua tiga ketul. Gambar di bawah ni adalah hasil dari adunan yang sangat cair (kurang tepung). Ha silalah gelak. Aku memang izinkan kau gelak.

 Dari adunan cair tu, aku alter sikit sikit sampai dapat adunan yang tak lekat di tangan. Cuba bakar 180 degree selama 20 minit. Bila 'ting' je oven, aku bukak oven dan ternampaklah cookies aku yang macam menjadi. Bila dah dibiar sejuk, aku try makan satu.

Hah. Kali ni menjadi. Lembut dan cair di mulut. Cumanya aku dah lupa tepung yang mana yang aku tambah dan berapa sudu aku tambah tepung tu untuk dapatkan adunan ni. Ha sekali lagi aku izinkan kau gelak.

Hahahahahah!

Tapi aku ada baca, cookies yang ditambah dengan puri pisang, kurma atau lain-lain buah memang akan liat sedikit sebab buah tu sendiri ada fiber yang akan membuatkan cookies tu sedikit liat. 
Jadinya aku plan nak buat butter cookies kosong je tanpa tambahan buah. Kebetulan Nuha pun dah pass telur dan susu segar. Insya Allah aku tak akan putus asa dan yakin next try mesti berjaya. 

Nuha Food Journey: Creamy Cheese Pasta with Vegetables


Bismillah

Hari ni aku nak kongsikan resepi western untuk Cik Nuha; Creamy Cheese Pasta with Vege. Kemahennnnn!

Bahan-bahan:


1. Pasta (Baby pasta, beli kat kedai baby)
2. Bawang putih
3. Ayam
4. Sayur (aku letak labu. Boleh je letak sayur lain macam brokoli ke, pak choy ke)
5. Cream cheese (aku guna jenama Tatura)


Cara-caranya:


1. Tumis bawang putih dengan unsalted butter hingga naik bau
2. Masukkan ayam
3. Bila dah lembut sikit, masukkan labu
4. Masukkan pasta. Pasta ni cepat je masak, sebab tu aku letak lambat sikit
5. Bila dah masak, dah dekat nak pekat tu, masukkan cream cheese.
6. Boleh tambah serbuk bilis atau mixed herbs untuk menaikkan aroma dan rasa.

Alhamdulillah Nuha tak cerewet bab makan. Semoga semangat dia nak makan tu berterusan dan aku pun terus terusan bersemangat untuk keluarga kecil kami ni. Banyak lagi perkongsian tentang Nuha dan makan. Insya Allah aku akan menulis lagi di lain masa.

Salam sayang, 
Dhiya

Nuha Food Journey: Bubur Pulut Hitam Versi Baby


Bismillah

Resepi Nuha's food journey kali ini adalah bubur pulut hitam! Tapi kan, sebenarnya tak ada satu pun dalam bahan dalam resepi ni guna pulut hitam. Hehehe!

So this is the recipe:
Bahan-bahan:

1. Beras
2. Sweet potato warna ungu dipotong kecil
3. Kurma (1-2 biji je)
4. Santan (kalau dan introduce santan pada baby, boleh bagi. Kalau tak letak pun tak apa)

Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan (kecuali santan. Santan masuk last dalam 5 minit sebelum diangkat) ke dalam slow cooker. Tambah air (agak-agak supaya jangan banyak sangat, jangan sikit sangat)
2. Kalau nak biar overnight, boleh setkan 'slow'. Kalau untuk 2-3 jam penyediaan, boleh setkan kepada 'fast'
3. Biarkan sehingga semuanya lembut.
4. Kalau perlu dikisar, boleh kisar apabila sejuk
5. Those yang guna periuk biasa, sama je. Letak semua, dan kena jaga api. Last nanti baru letak santan. 

Nuha paling suka bubur pulut hitam ni sebab dia manis-manis lemak. Aku selalu letak satu portion untuk minum petang dia di rumah Mama. Amak is happy Alhamdulillah!

Simple tapi berbaloi
Dhiya

Nuha Food Journey: Ayam Masak Lemak Kuning


Bismillah

Antara resepi Nuha yang aku masak lately; Ayam Masak Lemak Kuning!
Kalau untuk orang besar, mungkin namanya ayam masak lemak cili api. Hahahhaha!

Bahan-bahan:

1. Isi ayam
2. Kentang dipotong dadu
3. Tomato ceri
4. Sayur pakchoy atau brokoli
5. Santan
6. Bahan tumbuk: Bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, serai sebatang. 

Cara-cara:

1. Tumis bahan tumbuk sampai naik bau
2. Masukkan isi ayam dan tambah air ikut banyak mana kuah yang dikehendaki
3. Masukkan kentang dan tunggu sehingga empuk
4. Masukkan sayur pakchoy dan tomato ceri
5. Masukkan santan dan biar hingga mendidih
6. Boleh masukkan serbuk bilis untuk sedikit rasa
7. Siap!

Nasi boleh dimasak asing, atau masukkan sekali dalam periuk ni selepas menumis bawang tu. 

Alhamdulillah so far Nuha layan je apa yang aku masak. Dia ni tengah dalam fasa teething. Ada dua gigi atas dan dua gigi bawah sedang nak tumbuh sejak 11m2w macam tu. Yea Nuha memang agak lambat sikit tumbuh gigi, tapi kaki dia kemain ligat melangkah! 

Grow and fly high, Nuha! Ummi love you so much!

Salam inspirasi untuk ibu-ibu di luar sana, 
Dhiya

Nuha Food Journey: Yoghurt Bark


Bismillah

Kemain kan...

Kemain nama resepi amak Nuha ni. Kali ni aku nak share resepi minum petang Nuha yang diberi nama yoghurt bark. Yoghurt bark ni sesuai dimakan waktu cuaca panas atau baby tengah gatal gusi nak tumbuh gigi.
Tengok. Tangan dobot tu dah standby dah nak cekau yoghurt bark dia!
Bahan-bahan:

1. Full cream yoghurt
2. Pelbagai buah dicincang halus
Variasi buah-buahan pilihan
Cara-cara:

1. Ratakan yoghurt atas permukaan bekas rata. Aku guna pinggan aluminium.
2. Taburkan buah yang dicincang halus tadi
3. Bekukan dengan meletakkannya di dalam freezer.
4. Bila dah beku, boleh patah-patahkan dan simpan dalam zip-lock plastic.
5. Kalau nak makan, boleh ambil sekeping dua.

Maafkan ummi Nuha
Pos cerita tentang makanan pulak

Nuha Food Journey: Tomyam Baby


Bismillah

Sekarang aku dah try adapt family food untuk Nuha. Yelah...sooner or later she will eat whatever we eat. Sampai bila nak jadi baby? Hhaahhahahhaah!

Last weekend aku try buat tomyam versi baby untuk dia. To my surprise, pertama kali suap dia sangat suka. Amak pun ape lagi...berlipat kali ganda suka lah sebab anak makan apa amak masak!
So here's the recipe for Nuha's Tomyam.

Bahan-bahan:

1. Bawang besar dan bawang putih dihiris
2. Serai diketuk
3. Pes tomato
4. Ayam
5. Kentang
6. Lobak Merah
7. Batang seleri
8. Tomato ceri
9. Putik jagung
10. Daun limau purut

*Pastikan semua bahan dah pass dalam 4DR anak tau, baru boleh campur macam ni.

Cara-cara:

1. Tumis bawang besar, bawang putih dan serai sampai naik bau. Masukkan juga daun limau purut tu. Awal-awal dah dapat bau tomyam.
2. Masukkan ayam
3. Masukkan sayur-sayuran yang dah dipotong kecil. Boleh tambah air ikut banyak mana nak kuahnya
4. Masukkan pes tomato
5. Masukkan serbuk bilik. Tak letak pun tak apa. Makanan bayi is no salt and no sugar. Rasa tu selalunya dating dari natural sources. Contohnya lobak merah bagi rasa manis dan batang seleri tu bagi rasa masin.

Buang serai dan daun limau purut tu kalau nak blend dengan nasi. Ada dua pilihan untuk menghidang;
1. Kalau anak dah besar, makan macam orang besar lah. Letak nasi lembik, letak tomyam tu jadi kuah.
2. Kalau anak tak ada gigi lagi, aku blend kan nasi dalam tomyam tu, atau aku lenyek portion yang nak makan je. Nuha aku lenyek je sekarang ni. Kuah kasi lebih. Ada bunyi menghirup di situ. Kemain anak apak~

Demikian kisah makan Nuha kali ni. Sorry gambar bahan je. Gambar hasil kejadian tak ada pula aku ambil. Maafkan aku ya. Tapi rupa dia sama je macam tomyam kita dok makan kat restoran tu. Bau pun sama.

Next; banyak lagi. Cuma amak sangatlah tak sempat nak menaip.

Dhiya
Amak Nuha

How's Ramadhan?


Bismillah

How's Ramadhan?
Tahun ni Ramadhan aku sangat sangat sangat berbeza. Pertamanya, awal Ramadhan kami tak berapa meriah sebab suami aku ada komitmen kerja yang sangat tinggi. Dia kerja office hour, lepas tu pukul 4 petang je dia ada building audit sampai ke malam dalam pukul 8 ke 9 malam macam tu. Kau bayangkanlahhhhhhh! Rasanya tak ada lagi yang kami duduk berbuka puasa bersama-sama lagi.

On my side pulak, aku akan keluar pejabat seawal 4.30 petang, laju laju kejar tren kemudian drive pula untuk ambil Nuha. Sampai rumah, aku akan sediakan juadah berbuka ala kadar sambil bersilat dengan si kenit tu. Masuk je Maghrib, aku makan dulu. Terawih pun, aku solat sendiri di ruang tamu rumah sambil Nuha kadang-kadang masuk dalam telekung dan panjat aku. Memang pengalaman manis sangat ni! Insya Allah nanti during weekend, kami plan nak bawa Nuha ke Masjid Negara for Terawih :)

Kadang-kadang, Nuha dan tidur- Barulah suami aku balik. Sedih gile kan? Tapi takpe. Cari rezeki untuk keluarga memang macam ni lah. Aku di rumah pun bukannya bersenang lenang. Dunia ini bukan tempat untuk berehat, kan?

Stress?
Ada lah jugak sikit-sikit. Penat pun ya. Kadang-kadang aku rasa nak freeze kan masa and I just want a me time for a moment. Tapi aku sedar aku diperlukan oleh ramai orang terutamanya suami aku dan Nuha. Jadi aku kena urus stress dan kepenatan aku dengan bijak. 

Berpuasa dan menyusukan anak adalah pengalaman baru untuk aku. Dannnnnnnn it's not an easy journey! Baru aku tahu wey dia punya dahaga tu lain macam betul. Kering tekak tu macam lepas lari marathon yang dahaga sampai terjelir lidah tu. Boleh bayangkan tak?
First day puasa, aku jenuh heret kaki nak balik ke rumah. Tak lapar, tapi dahaga. Lepas tu, yield aku drop by 30% which is quite significant. Aku down sangat. So hari kedua dan hari ketiga semalam, aku tak puasa sebab nak betulkan balik fluid intake aku dan at least boleh cover balik yield aku yang drop tu.
Tolong doakan yield aku banyak balik ye!

Bazar Ramadhan is quite an impossible destination for us this year. Memang macam tak rasa nak pergi sebab ada Nuha ni, aku malas nak bersesak-sesak. Keduanya, makanan di bazar ni nampak memang lah tempting. Tapi nanti masa suap, rasanya belum tentu memuaskan hati. Tu belum jumpa lagi karipap oksigen, murtabak kosong, roti john sos je at the list goes down! Malas aku nak overthinking bab makan ni. 

So to answer the question of How's Ramadhan,
It's challenging, but great!
Pengalaman baru yang sangat menarik dan sangat banyak benda yang aku belajar. Didoakan agar Ramadhan korang pun baik-baik saja. Jauhkan diri dari orang negatif, dan berkawanlah dengan orang-orang yang boleh menggembirakan kita.

Salam sayang,
Dhiya

Ramadhan 1440H


Bismillah

Salam Ramadhan, semua!

Alhamdulillah dapat bertemu dengan Ramadhan sekali lagi. Tahun ni Ramadhan aku is totally different dengan kehadiran Nuha. Tapi aku sangat teruja untuk melaluinya bersama.
Semoga kita dapat mengisi Ramadhan dengan amal kebajikan semaksimanya.

Amin

Dhiya

Breastfeeding Info


Good to read.
Semoga memberi manfaat. Aku dah nak half way journey dah. Tak sangka kan?

Alhamdulillah, and I'm gonna miss the moment!

Dhiya