Lelaki Soleh pun Cemburu...

Rasulullah Mencemburui Mariah al-Qibtiyyah
Diriwayatkan oleh Abdullah bin Lahi'ah daripada Yazid bin Abi Habib daripada Abdul Rahman bin Syamasah Al-Mahri daripada Abdullah bin Umar, ketika Mariah al-Qibtiyyah mengandungkan anak Rasulullah, Ibrahim, seorang kerabat lelakinya dari Mesir kerap datang menziarahinya
Suatu hari, Rasulullah menemui Mariah dan melihat kerabatnya ada bersamanya. Rasulullah berasa cemburu sambil keluar dengan rona wajah yang berubah. Di jalanan, Baginda bertemu Umar yang perasan ada sesuatu yang dipendam oleh Baginda. Umar lantas bertanya dan Rasulullah menceritakan kecemburuannya terhadap kerabat Mariah.
Umar lalu menghunus pedang lalu mencari lelaki itu. Lelaki itu segera menyingkap keadaan zakarnya yang sudah dipoting. Umar tidak jadi membunuhnya. Dia menemui Baginda dan Baginda bersabda: " Jibrail telah datang kepadaku dan membebaskan Mariah dan saudaranya daripada tuduhan yang terlintas pada diriku." (Riwayat Al-Bazzar)

Umar Cemburukan Isterinya ke Masjid
Umar Al-Khattab juga tidak kurang hebat cemburunya. Pernah isterinya keluar untuk solat berjemaah di masjid. Daripada riak wajahnya, isterinya tahu Umar tidak suka dan sedang cemburu. Lalu isterinya berkata: " Jika kanda melarang, dinda takkan pergi." Umar dia saja kerana teringat akan pesan Nabi Muhammad yang bermaksud: "Janganlah kalian melarang para wanita pergi ke masjid." (Riwayat al-Bukhari, Ahmad dan Abu Daud)

Ibn Umar Cemburu Mendengar Bicara Isterinya dengan lelaki Kerabatnya
Hammad bin Zaid daripada Ayyub daripada Ibn Abi Mulaikah menyebut bahawa Ibn Umar mendengar isterinya berbicara dengan seorang lelaki dari balik tembok. Antara mereka masih ada hubungan kekeluargaan, namun Ibn Umar tidak pula mengetahuinya. Lalu dia mengumpulkan pelepash kurna dan memukul isterinya sehingga si isteri berteriak kesakitan!

Cemburu Mu'az bin Jabal di Waktu Makan Epal
Al-Kharaiti menyebut daripada Mu'az bin Jabal bahawa dia makan epal bersama isterinya. Lalu masuklah hambanya menemuinya. Kemudian si isteri memberikan epal yang telah dimakan sebahagian kepada hamba itu. Mu'az berasa cemburu, sehingga dia bertindak memukul isterinya...

*********************
Saya tersenyum sendiri juga ketika membaca kisah sirah ini. Menarik dan dah tentu boleh dibuat teladan. Huhu! Cemburulah...kerana itu tanda kamu bukan melepaskannya sembarangan!

p/s: Cemburu tandanya sayang~

No comments