Resepi Somtam


Bismillah...
Kali ni saya nak kongsikan resepi mudah somtam. Malu sebenarnya, sebab saya bukan orang yang expert dalam bab-bab ni. Tapi rasa seronok jugalah sebab inikan hasil air tangan sendiri.
Resepi ni mudah dan cepat. Sesuai la untuk beginner macam saya ni kan :)
Untuk pengetahuan, resepi ni adalah inspirasi dari blog ini. Kaedahnya mudah dan hasilnya puas hati. Kalau makan kat restoran, takde la nak dapat somtam semangkuk besar kan.


Bahan-bahan
1 biji betik muda - sagat panjang
2 biji mangga muda - sagat panjang (optional)
4-5 kacang panjang - potong2
1-2 sb ikan bilis - goreng tanpa minyak (udang kering pun boleh)
5 sb kacang tanah goreng tanpa minyak - tumbuk kasar
2 biji bawang besar - hiris
5 tangkai cili padi
2 sb gula
3 sb sos ikan
5 biji limau kasturi - perah ambil jus (cuka makan pun ok)


Cara-cara
Tumbuk ikan bilis dan juga cili. Kemudian masukkan gula, sos ikan dan perahan limau. Kacau sebati. Ketepikan. (Ini akan jadi sos dan diguna untuk menggaul nanti)


Untuk ditumbuk :)
Kacang tanah ditumbuk kasar

Kacang panjang ditumbuk bagi pecah sedikit dengan anak lesung.

Gaulkan semua bahan hingga sebati dalam bekas besar. (Kalau kat restoran tu mereka ada lesung kayu yang besar untuk gaul kan)
Ikutlah citarasa masing-masing untuk dapatkan rasa yang seimbang antara rasa masam, pedas dan manis.

Ini je bahan yang ada. Ok lah tukan. Tapi pastikan anda ada betik muda. Kalau tak, idakle namanya kerabu betik. Tahu?
Yang dalam mangkuk tu adalah sos yang dibuat mula-mula tadi. Gaulkan semua bahan tu dan adjust sendiri rasanya supaya ada rasa macam,  manis, masin- seimbang.
Hidangkan di atas pinggan dan taburkan lagi dengan kacang tumbuk dan juga udang kering jika suka.

p/s: Ok ini adalah entri resepi pertama dalam DDD kut. hahaha. Dapatlah rasa makan hasil sendiri masa berbuka semalam. Kalau tak, jenuh berebut kalau makan kat restoran. Gaggaga!

Selamat mencuba, 
Dhiya

No comments