Temuduga PTD M41, 22 Ogos 2013


Alhamdulillah...

Giliran temuduga saya dah selamat tiba semalam, 22 Ogos 2013.
Dan soalan biasa yang ditanya selepas itu adalah...

Macam mana interview semalam?

Sampai sekarang, sejak dari habis belajar dulu- Saya tak reti nak jawab soalan tu. Apa, ingat senang ke?

Sungguh, ini satu pengalaman yang sangat mengujakan.
Alhamdulillah Allah berikan saya penemuduga yang sangat baik. Kami bersembang tentang banyak perkara- Dari hal peribadi hinggalah ke isu negara dan dunia. Ada yang boleh dijawab, ada yang tak...Biasalah tu...Selebihnya adalah tawakkan kepada Allah. Hew!

Berikut adalah antara soalan yang ditanya kepada saya. Banyak juga. Kawan calon di luar cakap sesi saya lebih dari setengah jam. Eh patut la rasa sakit je pinggang duduk dalam tu.

Dear Dhiya, could you introduce yourself, please?

How about your hobby? I found that you have a very good one...(sambil membelek resume saya)

Boleh ceritakan tentang bidang pengajian anda dahulu dan sekarang?

Apa yang menyebabkan anda menyambung pengajian?

Apa perancangan dalam masa 5 tahun ke hadapan?

Dhiya, kenapa nak jadi PTD? Boleh tak ceritakan sedikit sejarah asal usul PTD ni dan apa fungsinya dalam perkhidmatan awam?

Apa yang anda faham dengan konsep CTI- Cepat, Tepat, Integriti?

Pada pandangan anda, apakah nilai atau kemahiran yang perlu ada pada seorang penjawat awam?

Dalam kabinet baru yang diperkenalkan oleh PM selepas PRU, boleh tak sebutkan kementerian-kementerian mana yang digabungkan, dan kementerian mana pula yang dipecahkan tugasnya/ distruktur semula?

Siapa nama Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam sekarang?

Kalau berpeluang menjawat jawatan ini, agak-agak kementerian mana yang anda pilih? Mengapa?

Dhiya, awak asal Pahang kan? Boleh beritahu kami di mana letaknya UTC di negeri Pahang?

Boleh tak ceritakan apa yang berlaku semalam...di negeri anda? - merujuk kepada kes bas terjunam ke gaung di Genting tu.

Dhiya terima pinjaman PTPTN tak? Apa pendapat anda tentang keputusan KPM untuk menghantar nama peminjamnya ke CCRIS?

Adakah anda peka dengan apa yang sedang terjadi di Mesir sekarang? Boleh ceritakan secara kasar?

Apa harapan anda dalam permohonan jawatan ini?

Ada apa-apa soalan yang hendak ditanya sebelum kita tamatkan temuduga ini?
(Tolonglah tanya ye...tunjuk sikit yang kita sebagai calon ada inisiatif. Tapi janganlah tanya perkara yang tak logik atau tak berkaitan pula)

Sekian,
Sedikit perkogsian yang semoga bermanfaat. Ada beberapa soalan lagi yang saya tak boleh recall. Nanti kalau dah teringat, saya akan update ok..
Siapa nak tahu jawapan, silalah tinggalkan email anda di ruang komen. Semak juga entri terbaharu saya agar anda dapat mengetahui update terkini saya.

* Kepada yang menghantar email  dan komen tetapi masih belum menerima respon, sila ambil maklum bahawa saya sekarang berada di Korea atas komitmen tugas. Insya Allah saya akan cuba untuk memberi respon dari semasa ke semasa. Mohon maaf atas kesulitan :(

PENGUMUMAN TERKINI:

Saya dah hentikan perkongsian so-called skema jawapan ni kerana info yang asas tu semuanya boleh dijawab oleh anda berdasarkan diri anda sendiri. (Macam soalan perkenalkan diri dan mengapa itu dan mengapa ini) It's all depend on you yourselves. Tambahan pula, soalan isu semasa juga saya anggap sudah obsolete dan tidak relevan lagi selepas lebih kurang satu tahun tempoh temuduga ini berlangsung.

Harap maklum

Salam sayang,
Dhiya

86 comments

  1. Salam kenal Dhiya. TQ singgah ke blog sy hehe.. wahwahwah best ni interview PTD nih.. kalo sy nak dptkan jwpn2 pd soalan2 tu boleh ? errr ni email sy anaaziz13@gmail.com :)






    slm kenal & slm lebaran :)

    ReplyDelete
  2. wahhhh tentu lega dah abis interview. kak mia mggu depan pula.

    terima kasih sudi kongsikan di sini....

    ReplyDelete
  3. Salam, nak tau jawapan.. boleh... mohafan@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. Kepada rakan-rakan blogger yang dah tinggalkan email, saya dah emailkan dokumen yang anda minta. Moga bermanfaat ye.
    Oh ye.. Doakan semoga Dhiya dan anda semua juga berjayaaaaa!

    ReplyDelete
  5. Salam Dhiya..sy pon bakal interview 5/9 ni..nk tau jawapan gak leh?thanks dear..email: wannurulliza@gmail.com

    ReplyDelete
  6. Salam Dhiya...sy pon bakal interview 5/9 ni..share jawapan gak leh? Email: wannurulliza@gmail.com..tq dear

    ReplyDelete
  7. Ok nanti saya emailkan ye.
    Skrg agak bz sikit.
    Maaf :)

    ReplyDelete
  8. sangat bermanfaat..thanks untuk soalan bocor..hehe..btw, boleh email jugak jawapan utk sy? iichi.applepie@gmail.com..thanks dhiya

    ReplyDelete
  9. salam, awak interview di mane ye? boleh share jugak jawapan dgn saye? ;) @faradina89@hotmail.com

    ReplyDelete
  10. saya inteview minggu dpn..boleh sharekan soalan2 n jwapan x? hee
    email : suhaimi1209@gmail.com

    ReplyDelete
  11. salam dhiya.. thanks sgt2 sebab bg info.. kalau awak x keberatan, boleh tak emailkan jawapannya? ini email saya: hidayah_jws@yahoo.om.. saya sgt memerlukannya ^^.. thanks sgt2 ek..

    ReplyDelete
  12. salam tuan tanah.. saya tgh nervous pasal interview ni.. sudilah kiranya berkongsi jawapan tu jugak kt email ni akm0106@gmail.com

    terimassss..

    ReplyDelete
  13. Salam Dhiya..interview sy 20/9 ni..nak tau jwapan gak bole.. Emel: fara1403@gmail.com ..thanks ye ;)

    ReplyDelete
  14. Salam Dhiya..interview ni dlm english ke malay ek..interview sy lak 20/9 ni..mohon share jwapan..
    Emel: fara1403@gmail.com ..tq Dhiya..;)

    ReplyDelete
  15. Salam Dhiya..interview sy 20/9 ni..nak tau jwapan gak bole.. Emel: fara1403@gmail.com ..thanks ye ;)

    ReplyDelete
  16. Asslm Dhiya, info ni sgt Berguna..sy next coming Interview end of sept ni..jika x keberatan mohon share jaw kpd soalan2 tu..email sy: nr.baizura@ gmail.com,
    moga Dhiya dan family dimurahkan rezeki lg..Amin..
    Tq in advance ya.

    ReplyDelete
  17. Asslm Dhiya, info yg sgt Berguna ..sy next interview end of sep ni...Harap Dhiya sudi kongsikan jawapan kpd soalan2 tu. Jika Ada masa email sy: nr.baizura@ gmail.com,
    mudahan Dhiya n family sentiasa dimurahkan rezeki..aminn..tq in advance ya.

    ReplyDelete
  18. salam dhiya. nk jwpn nya bole. sya intbiu 26 sept ni. hehe. zaharzahharruddin@gmail.com. thanks btw

    ReplyDelete
  19. salam dhiya... bole sya dptkn jwpn. zaharzahharruddin@gmail.com. thanks btw dhiya

    ReplyDelete
  20. Salam Ms. Dhiya.

    Saya agak teruja dengan pengalaman anda. Tak ramai orang mampu berkongsi pengalaman sendiri. Memandangkan ramai yang memohon maklum balas, saya pun turut serta the bandwagon la. Mohon jika berkesempatan, dikongsikan jawapan kepada saya di nurhidayat.nuruslan@gmail.com. Terima kasih dan semoga mendapat kejayaan. Amin.

    p/s Saya temuduga pada 19 Sep ni. Doakan saya rakan rakan semua.

    ReplyDelete
  21. Salam.

    Ms. Dhiya.

    Jika tidak keberatan. Boleh kongsikan jawapan anda kepada soalan berkenaan. Terima kasih.

    nurhidayat.nuruslan@gmail.com

    ReplyDelete
  22. Salam, Saya bakal temuduga ptd 1/10/2013 ini, harap dapat bantu saya dengan jawapan dan bahan rujukan untuk interview ini... tq... sharina.

    ReplyDelete
  23. Salam... saya sharina, boleh emelkan saya di shamirku@yahoo.com untuk jawapan tersebut dan bahan rujukan yang cik dhiya ade untuk panduan interview pTD.... tq

    ReplyDelete
  24. Salam..

    Cik, thanks share pengalaman t/duga. mohon share jawapanya.

    Terima kasih

    email: abarairenji_tija88@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  25. salam cik

    Tq sudi share pengalaman dan saya mohon share jawapan ye.

    abarairenji_tija88@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  26. Salam dhiya..tq 4 the info..really appreciate it..leh tlg share jwpn n tips..tlg emailkn ke nurazraidah@gmail.com k..tq

    ReplyDelete
  27. Salam dhiya...Tq utk info2 awk bgi....klu bleh share jwpn emailkan kt sy ye...mdfaizal_mdnoor@yahoo.com

    ReplyDelete
  28. Salam kenal dhiya....tq sudi berkongsi info..harap x keberatan berkongsi jawapan....mohon email ke mdfaizal_mdnoor@yahoo.com
    TQ...

    ReplyDelete
  29. Salam dhiya..mohon share jwpn :) nazihah.m@gmail.com tu in advance

    ReplyDelete
  30. Salam dhiya..mohon share jwpn :) nazihah.m@gmail.com tu in advance

    ReplyDelete
  31. Salam dhiya.. Bersyukur dapat jumpe blog awak.. Terima kasih ceritakan pengalaman di sini.. sgt2 berharga, boleh berkongsi jawapan dengan saya,sy akan mghdiri temuduga pada 1/11 ni... mohon emailkan ke nurulhuda_nhm@live.com
    terima kasih :)

    ReplyDelete
  32. Salam Dhiya,
    Syukur alhamdulillah berjumpa dgn blog awak..
    boleh berkongsi jawapan, utk pengetahuan sy akan ditemuduga pada 1/11 ni..
    mohon emilkan di nurulhuda_nhm@live.com
    Terima kasih ye...

    ReplyDelete
  33. Salam Dhiya,
    Syukur alhamdulillah berjumpa dgn blog awak..
    boleh berkongsi jawapan, utk pengetahuan sy akan ditemuduga pada 1/11 ni..
    mohon emilkan di nurulhuda_nhm@live.com
    Terima kasih ye...

    ReplyDelete
  34. Salam.. info dhiya sangat membantu.. boleh share jawapan dhiya? Emel kat kite plis.. gadisjutaria@gmail.com.. thanks dhiya!

    ReplyDelete
  35. assalamualaikum Dhiya,

    thanks for all the info given.. nasib baik jumpa ur page..dpt jugak info utk interview nnt..

    btw, interview tu dalam bahasa or english?.. can you share the answers? much appreciated if you can email me.. mai.akmal87@gmail.com.. thanks Dhiya.. :)

    ReplyDelete
  36. Salam Dhiya..

    Appreciate your kind heart to share info and experience.. Would you be able to share with me the answer too please... Thanks dear.. Good luck and pray for your success..email: a.masni@gmail.com

    ReplyDelete
  37. salam. boleh emelkan juga tak?

    lotsalurvey@gmail.com

    ReplyDelete
  38. Salam,dhiya.

    boleh kongsikan kepada saya juga? hehe. emel: nadirahhamid8@gmail.com

    terima kasih banyak banyak ya

    ReplyDelete
  39. Salam dhiya...thanks for sharing..
    Nak jga jwpn dr dhiya..
    My email mimienazllyakma@gmail.com

    ReplyDelete
  40. Salam dhiya.. boleh emailkn sy jwpn dari dhiya? Semoga dhiya dimurahkn rezeki & dipermudahkn segala urusan. Ni email sy farahfatehah@gmail.com.. Tq :)

    ReplyDelete
  41. As salam dhiya.. info yg sgt bermanfaat.. bole x emailkn sy jwpn dr dhiya.. tq ye.. ni email sy farahfatehah@gmail.com.. sy doakn dhiya berjaya.. amin. :)

    ReplyDelete
  42. Salam dhiya.. boleh emailkn sy jwpn dari dhiya? Semoga dhiya dimurahkn rezeki & dipermudahkn segala urusan. Ni email sy farahfatehah@gmail.com.. Tq :)

    ReplyDelete
  43. Salam dhiya...thanks for sharing..
    Nak jga jwpn dr dhiya..
    My email shimah1007@gmail.com

    ReplyDelete
  44. salam dhiya...thanks for sharing...
    sy iv next week...kalau blh nak mintak dhiya share jawapan...tq in advance...
    hanz_2209@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  45. Salam dhiya...plz share jawapan...tq
    dianadriana86@gmail.com

    ReplyDelete
  46. Salam dhiya..kalau x keberatan boleh x email kt sy jgk..thnx :)

    ReplyDelete
  47. salam dear dhiya, mohon share jawapan plz ;)Tq in advance :) princess_lily85@yahoo.com

    ReplyDelete
  48. Salam..dhiya, kalo boleh sy nk mintak dhiya share jawapan..tq :)
    broken_oreo@yahoo.com

    ReplyDelete
  49. Hi dyiha..can u please send me the answer to all the question..really appreciate if you can share with me. My interview is on 12/11/2013.

    My email is saifulazharabdulrahim@ymail.com

    ReplyDelete
  50. as salam dhiyya, saya akan menghadiri temuduga pada 26th nov ni. kalau nak jawapan2 tu leh tk..masyitahmh@gmail.com

    ReplyDelete
  51. Hi Dyiha...kindly need your help to post the answer to my email and really appreciate if you can share with me

    nazrulazwan83@gmail.com

    ReplyDelete
  52. assalam dhyiya, salam perkenalan.. boleh awak share jawapan nye.. tq in advance

    ReplyDelete
  53. Salam dhiya,

    Nak mintak jawapan untuk soalan2 interview ptd ne boleh tak.

    Ne emel sy, shafiqah.rais@gmail.com

    Thanks ea

    ReplyDelete
  54. salam dhiya.. mohon share jawapan/maklumat ye. iv next week

    monwalktoremember@gmail.com

    ReplyDelete
  55. Salam,

    Agak menarik soalan2 tu.

    Blh emelkan jawapannya sekadar untuk menambah ilmu.

    lala5622@gmail.com

    Tq.

    ReplyDelete
  56. Salam...nk kongsi jawapan boleh. Tq...

    isaac03jj@hotmail.com

    ReplyDelete
  57. Salam dhiya...nak kongsi jawapan boleh. Tq...

    isaac03jj@hotmail.com

    ReplyDelete
  58. Salam...nk kongsi jawapan boleh. Tq...

    isaac03jj@hotmail.com

    ReplyDelete
  59. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  60. Salam.. info dhiya sangat membantu.. boleh share jawapan dhiya? rueyei2618@gmail.com.. thanks a lot dhiya!

    ReplyDelete
  61. assalamualaikum dhiya,

    Boleh tak nak tahu jawapan?

    ni emel sy: naimfira@gmail.com

    TQ yea :)

    ReplyDelete
  62. SALAM.. MOHON SHARE JAWAPAN YA.. PLZ EMAIL ctpakis@gmail.com

    ReplyDelete
  63. salam dhiya.. nk jgak jwpn.. nervous hazila.fauzi@gmail.com

    ReplyDelete
  64. Salam,
    bole share jawapan dengan saya. Interview saya 20/12/2013 ni.
    Thanks in advance..

    rayem83@gmail.com

    ReplyDelete
  65. slm miss dhiya.....tq for ur sharing....can u email me the answer??this is my email : famieza90@gmail.com

    ReplyDelete
  66. Salam Dhiya,

    Tq sbb berkongsi dgn kami semua. Boleh tak awak emailkan contoh2 jwpn ke radziahhamid@yahoo.com.
    Turn sy bln Dec ni.

    ReplyDelete
  67. Salam dhiya
    Sye pn dpt intrview tpi nxt week.
    Blh kongsi jwpn & pengalaman?
    Stu lg nk tmpng tnye.. resume ntk kerje krjaan in eng or bm? thank u in adv for my ques.. (^^)/ areniz@yahoo.com

    ReplyDelete
  68. Salam dhiya
    Sye pn dpt intrview tpi nxt week.
    Blh kongsi jwpn & pengalaman?
    Stu lg nk tmpng tnye.. resume ntk kerje krjaan in eng or bm? thank u in adv for my ques.. (^^)/ areniz@yahoo.com

    ReplyDelete
  69. Salam Dhiya,
    Thanx a lot sebab share pengalaman intebiu PTD.. mohon share jwpn intebiu Dhiya sbg panduan.. jasamu sangat dihargai..

    Email: whoami323@gmail.com

    ReplyDelete
  70. salam, sy akn hadiri tmuduga sabtu ni 14dis,thanks for d sharing info yg sgt berguna...harap cik dhiya dpt kongsikn jwpn di email sy.. nszsyida@gmail.com thanks a lot!! semoga dmurahkan rezeki..

    ReplyDelete
  71. salam dhiya.. mohon share jawapan/maklumat ye. sy interview esok

    amatsyu1401@gmail.com

    ReplyDelete
  72. assalamualaikum dhiya,
    terima kasih kerana berkongsi pengalaman temuduga.saya nak minta jawapan juga.emel :pinklaptop87@gmail.com

    ReplyDelete
  73. Assalamualaikum Dhiya,
    terima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman temuduga tempoh hari.saya berminat hendak tahu jawapan juga.emel: pinklaptop87@gmail.com

    ReplyDelete
  74. Salam Dhiya.... thanks 4 sharing the info =) syharap Dhiya dpt share jwpn tu dgn sy. nfadzilahn@gmail.com

    ReplyDelete
  75. Salam Dhiya... thanks 4 sharing the info.. =) sy harap Dhiya dpt berkongsi jwpn dgn sy. nfadzilahn@gmail.com

    ReplyDelete
  76. Salam..nak jawapan jugak...tolong emailkan ye nurulquzie@gmail.com

    TQ dhiya

    ReplyDelete
  77. Slm dhia..blh minta emailkn jwpn yg dh awk jwb....sbg perkongsian n panduan utk sy tq sgt...
    n_dy88@yahoo.com

    ReplyDelete
  78. Salam..blh mintl jwpn juga...sbg panduan utk sy...
    n_dy88@yahoo.com
    Tq dhiya..

    ReplyDelete
  79. Slm dhia..blh minta emailkn jwpn yg dh awk jwb....sbg perkongsian n panduan utk sy tq sgt...
    n_dy88@yahoo.com

    ReplyDelete
  80. Salam..awak saya nk jwpn jugak..thanks ye..semoga tuhan dapat membalas kebaikan awk.. emel: apinialie@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  81. salam..awk,sye nk jwpn jugak..thanks ye! semoga tuhan saja dapat membalas kebaikan awk.. :) e-mail: apinialie@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  82. noellel2943@gmail.com..tlg emailkan kat saya. thanks

    ReplyDelete
  83. SLM dhiya, result ptd dah keluar di website spa. Awak mesti bjaya kan. Tahniah. Sy xbjaya, bukan rezeki sy lg di PTd. BTW, terima kasih sudi share info dgn emelkan jwpn awk aritu pada sy.

    SLM perkenalan Dari sy, Fira :-)

    ReplyDelete