Penangan puasa, semua yang dilihat sedap dan menyelerakan.
Tiba-tiba saya teringat akan cheese tart yang ditempah akak untuk Aidilfitri yang lalu. Haih!
Tidak berlengah, saya terus mencari-cari resepi di internet. Dan.....Dan ini adalah yang paling membantu- mudah difahami malah lengkap dengan penerangan dan gambar yang jelas dan menarik. Memberi inspirasi gitu~
Terima kasih, Kak Azlita Aziz
BLUBERRY CHEESE TART dan step by step
Assalamualaikum....
Bertemu sekali lagi kita di hujung minggu... Sekali lagi kita bertemu
dalam ruangan step by step. Kali ni ita nak tunjukkan cara2 tuk buat
cheese tart. Atas permintaan adik2 kita kat luar sana akak ambil
kesempatan tuk tunjukkan step by step membuat cheese tart. Sebenarnya
bukan mudah nak buat step by step ni sebab ita sesorang kan mana nak
buat adunan dan mana pula tangan yg nak pegang camera.. hihi tapi kerana
adik akak kat luar sana minta tunjukkan cara2nya akak buatkan juga lah
cara2 macam mana akak buat cheese tart ni.. semoga apa yg akak
tunjukkan ini sedikit sebanyak dapat membantu adik2 kita yg gemarkan
cheese tart ni... sama macam akak juga.. >^<
Kali ni ita gunakan resepi dari Azita.
Nama hampir sama tapi orang tak sama... hehe.. :) Resepi dari Azita ni
sangat sedap dan cukup simple cara buatnya.. ok tampa buang masa kita
kedapur dan lihat bahan2 yg diperlukan.
Sebelum kita buat Cheese tart kita sediakan dulu bahan2 tu buat Shell atau crust dia dulu
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.
Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.
Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry,
strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese
tart ni. Bahan2an untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai2
menjual bahan2an tuk buat kuih dan kek. Kalau rajin boleh juga di buat
sendiri.
Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi.
Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi.
Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tat kita.
Bila dah siap, ketepikan dan kita sediakan pula bahan2 tuk membuat
cheese dia pula.
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Masukkan filling ke dalam kulit tat. Untuk memudahkan kita gunakan
kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan dalam
piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh
supaya ia cantik membuncit.
Kemudian boleh lah kita mulakan proses tuk melorek atas cheese tat tadi.
Kemudian boleh lah kita mulakan proses tuk melorek atas cheese tat tadi.
Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita
suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek
dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu
lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg
kita inginkan.
- Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
- Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik!
- Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut.
Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari.
Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam
seminit lagi.
tambahan : ita bakar api atas bawah tapi ita letak dekat rak bawah.
Untuk resepi ni, 1 adunan shell ita dapat buat dalam 40 biji shell itu pon bergantung kepada besar acuan dan ketebalan shell.
Bagi adunan cheese pula dapat dalam 70 - 80 shell.
Untuk stabilkan adunan buat 2 adunan crust atau shell dan 1 adunan cheese
Cheese tart yang telah siap di simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais untuk ketahanan yg lebih lama... Selamat Mencuba! dan selamat berpuasa! :)
tambahan : ita bakar api atas bawah tapi ita letak dekat rak bawah.
Untuk resepi ni, 1 adunan shell ita dapat buat dalam 40 biji shell itu pon bergantung kepada besar acuan dan ketebalan shell.
Bagi adunan cheese pula dapat dalam 70 - 80 shell.
Untuk stabilkan adunan buat 2 adunan crust atau shell dan 1 adunan cheese
Cheese tart yang telah siap di simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais untuk ketahanan yg lebih lama... Selamat Mencuba! dan selamat berpuasa! :)
Lagi resepi menarik dari blog Masam Manis
P/s: Dan dan bersemangat nak beli oven sagala. Macam best je kan~?
Salam sayang,
Dhiya
No comments