Nuha Food Journey: Pengat


Bismillah

Mempersembahkan resepi pengat untuk Nuha!

Alhamdulillah dia memang enjoy dessert yang macam bubur manis atau pengat ni. Aku pun layan je lah sebab kami pun boleh join sekali. Cuma bezanya Nuha punya tak ada pemanis atau additif makanan.
Pengat sweet potato + labu + pisang

Bahan-bahan

1. Sweet potato (aku beli yang isi putih / kuning sebab lebih manis)
2. Labu 
3. Pisang 
4. Sagu dibasuh dan direndam dengan air
5. Santan atau susu full cream
6. Madu (untuk 1 year ++) atau puree kurma

Cara-cara

1. Rebus sweet potato dan labu, air cukup-cukup je. Letak daun pandan (kalau ada).Air jangan banyak sangat sebab takut pengat cair nanti.
2. Bila dah empuk, masukkan hirisan pisang dan madu atau puree kurma tu
3. Masukkan sagu dan biar sekejap sampai sagu tu hilang mata putih dia
4. Akhir sekali masukkan santan atau susu full cream dan biar sekejap hingga mendidih sebelum tutup api.
5. Boleh makan suam atau sejuk dari peti ais. Yummy!

Selamat mencuba, mommies :)

Dhiya

3 comments