Resepi Sambal Kelantan (Ala-Ala Sambal Nasi Kak Wok)


Bismillah

Malam tadi aku terlebih vitamin R. Ini semua sebab bibik bagi banyak sangat limau nipis. Dia kalau membagi, memang tak beringat. Dia ingat dalam rumah ni ada 7 orang ke? Dia lupa ke aku ada laki aku dengan Nuha je? Hari tu dia bagi setalam cili kecil yang aku dah selamat (terpaksa) buat cili jeruk. 
Dengan bibik ni, aku terpaksa jadi rajin sebenarnya!

Setelah berfikir panjang apa aku nak buat dengan limau ni, akhirnya aku buat keputusan nak buat stok sambal je lah. Boleh simpan dalam peti tak ganggu hidup aku. Bila perlu, boleh makan terus cicah ayam goreng.

Bahan-bahan:
1. Cili merah (cili besar)
2. Cili kecil
3. Bawang besar
4. Bawang putih
5. Limau nipis dibuang biji
6. Cuka
7. Gula, garam

Cara-Cara
1. Bawang: bakar atau sangai sampai nampak macam hangit sikit tu (tengok gambar)
2. Cili pun aku sangai sekejap untuk hilangkan air. Buat sambal ni tak guna air. Kalau ada air tu yang boleh buat sambal tak tahan. Bagi memastikan sambal aku tahan, itu yang aku sangaikan semua tu.
3. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar. Aku guna blender kering Cornell kesayangan aku. Putar je sampai semua hancur sekata.
4. Kalau tak puas hati dengan rasa, boleh perisakan lagi sebelum disimpan dalam bekas/balang, letak dalam peti ais.

*Sambal ni memang tak guna belacan ye. Jangan cakap "sis, sis tertinggal belacan!"
Bahan-bahan
Hasil kejadian
Tapi
Tapi
Limau nipis bibik masih banyak berbaki. Aku rasa nak bukak gerai kat pasar tani je jual limau ni.

Haila bibik...bibik~

Dhiya

No comments