Minggu lepas saya tukar selera sedikit. Teringin sangat nak makan masakan ala-Thai
Tomyam tu memang dah wajib. Malaslah nak kongsi resepi sebab terlalu mainstream. Somtam ni jarang-jarang nak buat sebab sos ikan tu jarang-jarang nak ada. Kebetulan sebotol di rumah ni masih ada separuh, dan tinggal beli betik muda dan kacang panjang je...Apa lagi.
Resepi:
Bahan-bahan
-1 biji betik muda - sagat panjang
-2 biji mangga muda - sagat panjang (optional)
-4-5 kacang panjang - potong
-1-2 sb ikan bilis - goreng tanpa minyak (udang kering pun boleh)
-5 sb kacang tanah goreng tanpa minyak - tumbuk kasar
-2 biji bawang besar - hiris
-5 tangkai cili padi
-2 sb gula
-3 sb sos ikan
-5 biji limau kasturi - perah ambil jus (cuka makan pun ok)
Cara-cara
1. Tumbuk ikan bilis dan juga cili. Kemudian masukkan gula, sos ikan dan perahan limau. Kacau sebati. Ketepikan. (Ini akan jadi sos dan diguna untuk menggaul nanti)
2. Kacang tanah ditumbuk kasar
3. Kacang panjang ditumbuk bagi pecah sedikit dengan anak lesung.
4.Gaulkan semua bahan hingga sebati dalam bekas besar. (Kalau kat restoran tu mereka ada lesung kayu yang besar untuk gaul kan)
5. Ikutlah citarasa masing-masing untuk dapatkan rasa yang seimbang antara rasa masam, pedas dan manis.
6. Hidangkan di atas pinggan dan taburkan lagi dengan kacang tumbuk dan juga udang kering jika suka.
Selamat!
sedapnya..terus perut rasa lapar :D
ReplyDeletetu dia sdpnya kak..
ReplyDelete