Resepi: Bihun Goreng Singapore


Bismillah

Mod rajin tengah meresap. Apa boleh buat. Marilah kita lihat apa yang saya dah masak. Semoga dapatlah memberi idea kepada anda.

Menu ni sangat mudah. Baguslah untuk orang yang mengejar masa, stok bahan memasak yang terhad dan tak lalu hari-hari makan nasi. Cubalah. Nescaya kau akan berselera. Hahaha!

Bahan-bahan:

1. Bihun direndam semalaman
2. 1 biji bawang merah + 2 ulas bawang putih + 1 biji cili kecil- ditumbuk
3. Serbuk lada hitam
4. Kiub pati ayam Knorr (jika perlu)
5. Perasa
6. Ayam/ sotong/ udang/ fishcake/ fishball
7. Daun sup
8. Lobak merah disagat halus (kesan warna yang menarik)
9. Tomato atau taugeh untuk hiasan
10. Minyak untuk menumis

Cara-cara:

1. Tumis bahan tumbuk sehingga naik bau
2. Masukkan ayam dan kacau sehingga sedikit masak
3. Tambahkan sedikit air
4. Masukkan serbuk lada hitam, dan kiub Knorr atau perasa. Masa inilah perlu alter rasa tu sebaiknya sebab kalau dah masuk bihun nanti, susah nak kacau.
5. Masukkan air, supaya jangan kering sangat. Sebelum tu masukkan lobak merah
6. Sebaik mendidih, masukkan bihun dan kacau
7. Kalau lagi sehingga air kering dan bihun lembut serta masak
8. Potong daun sup dan tomato. Taburkan ke atas bihun tadi
9. Enak juga kalau dimakan dengan taugeh rangup
Selamat memasak!
Dhiya

1 comment