Resepi Potato Wedges Untuk Minum Petang


Bismillah

Minum petang sekejap lagi nak masak apa, ya?

Kawan-kawan, ni ha...Resepi potato wedges yang senang dan menjadi kegemaran saya dan suami. Bahan pun tak banyak.

Bahan-bahan:

1. Kentang kupas dan dibelah 6
2. Serbuk lada hitam
3. Garam
4. Tepung gandum (saya guna tepung goreng serbaguna beli di AEON. Senang cerita)
5. Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

1. Rebus kentang yang sudah dibelah dengan sedikit garam
2. Sebaik empuk, angkat dan toskan
3. Jangan tunggu tos sangat, cepat-cepat taburkan serbuk lada hitam
4. Perap atau biarkan beberapa ketika supaya serbuk lada hitam tu melekat dengan kentang
5. Lumurkan dengan tepung, dan goreng dalam minyak betul-betul panas
6. Boleh dimakan dengan sos cili, mayonis atau sos keju :)


* Tak ada penggunaan telur :)

Saya harap perkongsian saya ni dapatlah memberi sedikit idea. Dah jadi 'mak-mak' ni memanglah kena kerja kuat sikit bab-bab rumah dan tangga. Dulu waktu bujang, semuanya bergantung pada emak dan abah, tapi sekarang kitalah sendiri kena uruskan keluarga kita.

Saya pun masih struggle menggali ilmu rumahtangga ni. Malu sebenarnya nak bercerita lagak macam orang sudah punya pengalaman. Tapi blog ini sajalah ruang untuk saya menulis, apa yang dikira patut dan wajar.

Harapnya DDD boleh menjadi inspirasi. 
Selamat mencuba!
Dhiya Dahlia

3 comments