Resepi Sambal Tempe Signature Orang Jawa


Bismillah

Hari ini saya kembali setelah berehat di hujung minggu. Rutin biasa telah bermula. Mari kita fikir nak masak apa untuk hari ni :)

Idea hari ini: Sambal tempe

Siapa anak jawa, mesti kenal sangat dengan menu ini :)
Bahan-bahan

1. Tempe
2. Kacang tanah
3. Kentang dipotong nipis
4. Ikan bilis dibuang perut
5. Cili kisar (8-10 tangkai cili kering + 1 bawang merah + 1 bawang putih)
6. Sos cili
7. Asam keping
8. Garam + gula
9. Bawang merah 1 + bawang putih 1 + minyak untuk menumis

Cara-cara

1. Goreng tempe, kacang tanah, kentang yang dipotong nipis dan ikan bilis masing-masing sehingga garing
2. Sementara tu, simpanlah dalam bekas kedap udara supaya tak masuk angin
Kacang tanah digoreng dengan minyak sedikit, kentang dan bilis digoreng rangup
Tempe dipotong nipis dan digoreng rangup juga
3. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau
4. Masukkan cili kisar dan biarkan sehingga sedikit garing
Cili kisar yang ditumis
5. Masukkan sedikit sos cili dan asam keping
6. Masukkan sedikit air (jika kering/ jika perlu)
7. Perisakan dengan garam dan gula
8. Akhir sekali, masukkanlah bahan yang telah digoreng terlebih dahulu tadi.
9. Gaulkan sehingga rata
10. Taburkan gula supaya rasa manis sedikit seperti disira
Siap! Sambal tempe Jawa (Hasil tangan anak Jawa kacukan~)
Maaf kalau versi saya ni tak sama dengan cara orang lama. Saya ni newbie :p

Salam sayang
Dhiya

1 comment

  1. Sedapnyaaaa...nnti nk try buat jgklah :)

    JOM JOIN GA LIKE DAN MENANG PS IKEA PERLIS
    BANYAK HADIAH BAKAL DIMENANGI DGN MUDAH :)
    http://ekinrazallibisnes.blogspot.my/2015/11/like-dan-menang-hadiah-misteri-rm1000.html

    ReplyDelete