Puding Kastard Jagung Versi Baby


Bismillah

Lamaaaa aku tak menulis tentang menu Nuha. Memasak masih, cuma tak sempat nak duduk dan bercerita je. Maklumlah 3 kali long weekend, berjalan je kerja. Dalam tempoh tu, kami sempat ke Cameron Highland dan memborong jagung. 

Oleh sebab banyak sangat jagung, aku buat puding kastard jagung tapi versi baby tanpa menggunakan tepung kastard dan gula. Insya Allah sedap dan lembut.
Bahan-bahan

1. Telur sebiji
2. Susu full cream (agak-agak je, dalam satu cawan). Nak guna santan pun boleh
3. Madu (untuk 1 tahun ke atas)
4. Isi jagung yang dikukus (ikut citarasa)
5. Tepung jagung 1.5 sudu

* Sukatan agak-agak je tau. So jangan la tanya 1.5 sudu tepung jagung tu bersamaan dengan berapa gram atau sudu apa yang aku guna. Hhahahaha! Adunan ni dapat 3 aluminium cup kedau Eco tu je. Just nice untuk aku yang nak try and error ni. Lepas ni boleh la double up adunan sebab menjadi.

Cara-cara

1. Blend telur dan susu hingga kembang
2. masukkan madu (atau kurma)
3. Masukkan jagung, blend sekejap tapi jangan sampai hancur sangat
4. Masukkan tepung jagung, blend lagi
5. Masukkan dalam aluminium cup atau acuan dan kukus hingga masak. Cucuk dengan garfu. Kalau tak ada tepung melekat pada garfu, masak lah tu maknanya.
Kuning ni memang warna original tau. Tak ada tambah pewarna pun.
Alhamdulillah malam tadi dah selamat satu ketul. Pagi ni dibawa satu ke rumah pengasuh. Tinggal satu je lagi dalam peti buat minum petang balik dari rumah pengasuh nanti. See, tiga ketul habis sehari je. Hhahahahahah!

Mak-mak, cuba lah. Senang sangat. Guna blender je.

Cuba tau~

Dhiya

3 comments