Nuha Food Journey: Kek Pisang untuk Nuha


Bismillah

Dah beberapa kali aku buat kek pisang untuk Nuha. This time aku guna resepi yang berbeza pulak, saja nak tengok kemenjadiannya.
First disclaimer; Alhamdulillah menjadi. 
Second dislaimer; Aku guna blender je. Tak payah bukak mixer bagai~

Bahan-bahan

1. 2 biji pisang dilenyek. Aku guna pisang cavendish sebab tu je ada kat rumah. Orang cakap guna pisang emas atau berangan lagi sedap.
2. 2 biji telur
3. Sedikit madu (1 tahun ke atas)
4. 1 cawan tepung gandum Faiza
5. 1 sudu tepung jagung
6. 1/2 sudu baking powder
7. 1/2 cawan minyak jagung (aku guna minyak Mazola)

Cara-cara

1. Blendkan telur dan madu sampai kembang.
2. Masukkan pisang yang dilenyek tadi. Blend sekejap.
3. Dalam bekas lain yang ada tepung gandum dan baking powder, masukkan bahan blend tadi
4. Masukkan minyak jagung dan kacau sebati guna spatula je.
5. Masukkan ke dalam bekas aluminium, bakar dalam oven yang dah pre-heated pada suhu 170 deg, selama 20-25 minit atau sampai masak.
Demikianlah kejadian kek pisang untuk Nuha. Baru keluar oven, dia dah memekik nak nak nak nak. Aku tak sure dia ni memang lapar ke (padahal makan banyak) atau saja nak test vocal. Tapi kalau bagi, habis je. Oh my Nuha~

Mak mak, try la tau. Guna blender je ni. Mudah sangat!

Dhiya
Amak Nuha

No comments