Resepi Chicken Bone Stock untuk Nuha


Bismillah

Hari ni rasa bersemangat nak cerita pasal chicken bone stock (CBS) untuk si Nuha.

Nuha dah start makan pada mid Dec yang lepas lagi. Cerita makan ni nanti aku buat entri lain lah. Sekarang kita jump dulu ke cerita CBS ni. CBS ni adalah bahan perisa untuk makanan baby yang menggunakan bahan-bahan semulajadi tanpa bahan perisa tambahan seperti garam dan gula.

CBS ni bukan saja perasa, tapi juga menjadi superfood kepada bayi selain meningkatkan immunity badan. 

Bahan-bahan CBS versi amak Nuha:

1. Kaki ayam (dibersihkan)
2. Bawang Holland
3. Bawang putih
4. Daun seleri
5. Lobak merah (ada yang letak kentang)
6. Tomato
7. Asam keping (ada yang guna hirisan lemon atau apple cider)
8. Kulit kayu manis dan adik beradiknya (ada yang letak halia)
Semua bahan ni diletak di dalam periuk tanah dan direneh sehingga semua bahan terutamanya kaki ayam hancur lembut. To be exact, kalau guna dapur gas, reneh selama 4 jam dan kalau guna slow cooker, boleh cecah 7-8 jam.
Aku pernah guna kedua-dua cara (dapur gas dan slow cooker, both work well on me).

Selepas beberapa jam (yang aku mention td), maka terhasillah air rebusan tulang yang menjadi perisa untuk makanan Nuha ni. 
Ha inilah hasilnya! Hasil ni diperolehi selepas ditapis. Bau dia macam bau sup. Rasa plain sikit (sebab tak ada garam dan gula) tapi very healthy to your baby. Baki hasil tapisan adalah seperti di bawah. Baki ni boleh dibuang.
Air rebusan tu dimasukkan ke dalam bekas ais dan dibekukan. Selepas dibekukan, keluarkan dan simpan dalam ziplocked plastic. 
Sekali nak masak, bolehlah keluarkan 2-3 ketul dan masukkan dalam masakan.
Ada juga satu bekas yang aku tak bekukan. Aku simpan dalam bekas kedap udara dan simpan dekat peti bawah je.  Pun okay, boleh dituang dalam masakan bayi.
Ini hasil yang dibekukan dan disimpan dalam plastik.

Senang kan?

Selamat mencuba, ya!

No comments