Resepi Satay Goreng + Kuah Kacang


Bismillah

Satay goreng + kuah kacang

Selamat hari raya sangat! Sebenarnya, ada hari-hari tertentu yang saya sangat bingung dan tak tahu nak masak apa. Kadang-kadang saya call mak di Pahang untuk minta pendapat dia. Yang kelakarnya, mak pun buntu macam saya!

Resepi satay goreng ni sudah lama saya jumpa. Tapi masih belum ada keyakinan nak buat. Iyalah. beli ayam bukan boleh sikit. Kalau tak jadi ke, kan menangis? 
Tapi nak dijadikan cerita, saya tekad juga apabila keyakinan tu sudah mula ada. Haih...Nak memasak pun kena ada confident level yang cukup~

Bahan-Bahan Untuk Satay Goreng:

1. 2-3 batang serai dihiris*
2. 1 inci lengkuas*
3. 3-4 ulas bawang putih*
4. 1/2 inci halia*
* dikisar
Bahan kisar
Isi ayam yang dipotong kecil
5. Isi ayam
6. Jintan manis + biji ketumbar------------ ditumbuk halus
7. Gula
8. Madu
9. Serbuk kunyit
10. Secubit garam
Cara-Cara:

1. Dalam mangkuk besar dan bertutup, masukkan isi ayam + bahan kisar + bahan ditumbuk dan bahan #7 hingga #10
Masukkan semua bahan
2. Perapkan untuk semalaman. Saya selalu buat pagi, perapkan dan goreng petang untuk makan malam :)
Mula-mula diperap- sedikit berair
Setelah petang, air tu sedikit kering. Mungkin isi ayam sudah serap air perapan tu dengan jayanya :)
3. Gorengkan dalam kuali dengan sedikit minyak.
4. Ayam akan sedikit berair. Tunggu hingga air kering atau sehingga masak. Saya goreng dan biarkan sedikit berkuah
5. Siap!

Bahan-bahan untuk Kuah Kacang

1. Segenggam kacang tanah digoreng hingga empuk
2. 2-3 sudu cili kisar
3. 2 asam keping
4. Garam + gula + perasa
5. Bawang merah + putih untuk menumis

Cara-cara:

1. Tumbuk/ kisar kacang tanah. Saya suka ditumbuk
Kacang yang telah ditumbuk. Saya tak suka kisar sebab nanti kacangnya halus sangat
2. Bancuh dengan sedikit air, letakkan asam keping
Bancuh dengan sedikit air dan masukkan asam keping

3. Tumis bawang merah + bawang putih
4. Masukkan cili kisar dan biarkan sebentar sehingga kering sedikit
5. Masukkan bancuhan kacang tadi
6. Tambah air jika perlu
7. Perasakan dengan garam + gula
8. Siap!
Kuah kacang saya
Hasilnya....~
Satay goreng
Kuah kacang
Hidanglah dengan nasi impit atau ketupat segera. Jangan lupa hiris bawang dan timun supaya dapat feel makan satay Kajang!

Selamat mencuba!

Dhiya

2 comments

  1. wahhh...sedap tu...saya beli jer...malas nk buat.....marblous...saya follow blog ini....dan jika sudi jom...follow blog www.keladionline.com....terima kasih ya..hanya tuhan yang dpt membalas

    ReplyDelete
  2. singgah n follow here
    tq tau sudi singgah blog anum

    ReplyDelete