Toyol


Amboi
Tajuk nak pendek, lepas tu penuh kontroversi.

Alhamdulillah secara rasminya saya dah tamat semua peperiksaan bertulis dalam pengajian Master. Syukur sangat walaupun terlampau banyak ujian dan dugaan dalam perjalanan ni. 

Terbaharu, saya baru selesai menjawab peperiksaan subjek Pak Arab. Ala...watak Pak Arab kerap la juga saya tulis dalam DDD kerana perangai dia yang sangat macam-macam. Sungguh. Macam-macam! Saya memang 'tak suka' dia ni sejak dari semester satu lagi. Tapi itulah...Lagi hang tak suka, lagi hang kena jumpa dia. Padan muka diri sendiri. Semester lepas, tak ada pula dia buat peperiksaan. Hanya pembentangan saja- yang mana pada kami, ok lah sebab tak payah baca buku untuk peperiksaan. Tapi kali ni bersemangat pula nak buat peperiksaan siap closed book macam budak SPM. Tengok...nampak tak macam-macam dia tu?

Saya pun tiada pilihan lain melainkan membuat ulangkaji sambil tidur . Seriously saya dah tak boleh belajar macam SPM atau macam masa di UM dulu. Saya juga sangat percaya yang closed book exam sudah tidak lagi relevan untuk pelajar Master macam kami!
Geram punya pasal (konon laa), saya beritahu kak RJ yang saya nak bawa toyol sebab sangat tak mungkin untuk saya dan semua orang untuk hafal rumus dan peringkat-peringkat pengiraan yang panjang berjela-jela tu. Tapi dalam masa yang sama, saya buat jugalah ulangkaji yang sambil tidur tu...

Hampa ingat boleh ka nak hapai semua ni? Ni baru rumus. Step lagi? Baik aku pi hapai Quran
Syarat-syarat dan conditions segala...
Hew...Muntah hijau, tahu?
Tapi tu lah...Dalam pada benci apa semua...Saya buat juga skrip pengiraan tu untuk saya hafal (walaupun memang agak mustahil) dan bawa masuk ke dalam bilik seminar sebagai toyol yang dilantik.
Tapi kan...
Pernah tak rasa perasaan ni:
 Korang ada ruang dan peluang untuk tengok toyol tu, tapi rasa takut nak tengok sebab takut kantoi dan rasa macam bersalah pada diri sendiri.
Pernah tak?

Saya pernah.
Memang selalu macamtu pun.
Baik la tu konon.
Eh, tak juga...

Pulun jugalah saya menjawab sebab khidmat toyol tidak berapa menjadi. Sedang khusyuk menjawab, saya sedar yang semua orang sudah keluar dan menghantar jawapan walaupun masa menjawab masih berbaki satu jam. Gile power toyol korang!

Saya jadi pelajar akhir sekali yang menghantar skrip jawapan. Pak Arab senyum senyum simpul depan saya. Apa senyum senyum? Nak kena? Saya masih 'marah' dengan dia. Iyalah...Dari semester satu lagi dia dah mula 'cari pasal' dengan saya. Pembentangan bukan main lagi banyak. Peperiksaan amboi susah. Lepas tu senang-senang dan sesuka hati dia je nak tukar-tukar tarikh dan masa kelas tanpa ikut jadual. Dia ni memang nak kena tindakan tatatertib ni!

Tapi all in all, saya dah selesaikan semua peperiksaan saya. SEMUA. Tinggal lagi 2 pembentangan termasuk satu yang paling kritikal iaitu pembentangan Projek 2 saya yang sangat menakutkan itu :(. Doakan. Doakan. Doakan saya.
Tamat Master ini, saya berazam untuk menulis pengalaman saya sebagai pelajar postgraduate- Bagaimana saya memulakannya, cabaran di dalamnya dan kemanisan mengharunginya. Insya Allah :)

Untuk semua yang sedang berada dalam fatrah imtihan,selamat maju jaya.
To Pak Arab: Bye. Tolong bagi A. Aku takmau jumpa hang dah~
To adik-adik: Tak payah la toyol-toyol ni~

Salam sayang, 
Dhiya

No comments