Nuha Food Journey: Bubur Pulut Hitam Versi Baby


Bismillah

Resepi Nuha's food journey kali ini adalah bubur pulut hitam! Tapi kan, sebenarnya tak ada satu pun dalam bahan dalam resepi ni guna pulut hitam. Hehehe!

So this is the recipe:
Bahan-bahan:

1. Beras
2. Sweet potato warna ungu dipotong kecil
3. Kurma (1-2 biji je)
4. Santan (kalau dan introduce santan pada baby, boleh bagi. Kalau tak letak pun tak apa)

Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan (kecuali santan. Santan masuk last dalam 5 minit sebelum diangkat) ke dalam slow cooker. Tambah air (agak-agak supaya jangan banyak sangat, jangan sikit sangat)
2. Kalau nak biar overnight, boleh setkan 'slow'. Kalau untuk 2-3 jam penyediaan, boleh setkan kepada 'fast'
3. Biarkan sehingga semuanya lembut.
4. Kalau perlu dikisar, boleh kisar apabila sejuk
5. Those yang guna periuk biasa, sama je. Letak semua, dan kena jaga api. Last nanti baru letak santan. 

Nuha paling suka bubur pulut hitam ni sebab dia manis-manis lemak. Aku selalu letak satu portion untuk minum petang dia di rumah Mama. Amak is happy Alhamdulillah!

Simple tapi berbaloi
Dhiya

1 comment