Bismillah
Ini cerita semalam. Balik kerja, terus keluarkan ikan dari fridge. Pelam tu dibeli sejak Isnin lagi dah sampai masak kuning dah! Itulah akibatnya bertangguh-tangguh. Padahal teringinnya dah lama sangat.
Sebaik ikan lembut, kunyitkan dan biar sekejap. Sementara tu sempatlah goreng tempe tu untuk dibuat tempe sambal sira.
Pelam masak dihiris, ditambah tomato, bawang dan cili dan garam- Dibancuh dengan belacan dan asam jawa.
Panaskan pemanggang ajaib dan bakar ikan sambal sebelah dapur lagi sirakan tempe.
Alhamdulillah kurang dari sejam, menu makan malam kami siap!
Terasa sungguh efisyen~
Kalau waktu malas, nak basuh ayam pun ambil masa setengah jam. Itulah saya. Hahhaahah!
Inilah menu kami. Itu pun kalau saya sempat dan rajin. Kadang-kadang, sampai je rumah badan dah penat. Kalau suami saya yang memasak, tak akan dapat menu macam ni sebab dia more to western, macam stik, spageti dan salad untuk makan malam. Mudah katanya.
Tapi pada saya menu macam ni pun mudah, sihat pun sihat juga.
Resepi tempe sambal bersira:
-Goreng tempe sampai rangup, ketepikan.
-Tumis bawang merah dan putih, bila dah garing, masukkan cili kisar.
-Biar sampai garing, masukkan asam keping saiz kecil
-Masukkan sedikit sos cili dan kicap.
-Perisakan dengan garam dan gula.
-Masukkan tempe goreng tadi dan gaul sebati
-Siap!
Resepi air asam pelam:
-Hiriskan: pelam muda, bawang besar, tomato, cili kecil
-Sekalikan dalam mangkuk
-Masukkan garam dan aji (jika perlu)
-Masukkan belacan dan asam jawa
-Bancuh dengan air masak
-Siap!
Eh rasa nak buat lagi lah!
Dhiya
Kuat makan~
No comments