Resepi: Masak Lemak Cili Api Ikan Masin dan Pisang Muda


Bismillah

Kalau ada anugerah blogger paling malas- Sayalah tu orangnya. Banyak cerita nak kongsi, tapi tugasan pun sama banyak seolah-olah cemburu pula dengan saya :P

Dipendekkan cerita, saya nak kongsikan menu yang saya masak semalam. Cuti CNY ni, banyak bahan mentah terhad. Ikan di pasar pun semuanya yang sudah lama. Ayam pun dah lembik. Bakul sayur pun kosong. Harga mencanak tak usah cakap.
Masakan ni memang saya guna apa yang ada di rumah saja.

Bahan-bahan:
1. Ikan masin dipotong kecil (saya guna ikan kurau. Kalau tak tahu, tanya orang kedai)
2. 5 biji pisang muda (saya guna pisang berangan je)
3. Santan (saya buat perah sendiri; 1 cawan santan pekat dan 1.5 cawan yang cair)
4. Serai dititik
5. Udang kering- direndam dan ditumbuk kasar
6. Garam + gula + perasa secukupnya

Kisarkan: 
1. Sebiji bawang besar + 3 ulas bawang putih
2. 2 biji cili kecil (ikut kepedasan masing-masing)
3. 1 inci kunyit hidup
4. 1.5 cawan santan yang cair tadi

Cara-cara:
1. Siat kulit pisang dan potong serong supaya nampak ada seni~ Rendam sebentar dalam air garam
2. Masukkan bahan kisar + pisang + udang kering + serai yang diketuk. Masak sehingga pisang empuk
3. Masukkan santan pekat dan perasakan dengan garam dan gula. Saya letak kuib pati bilis jadi saya hanya tambah sedikit gula dan garam saja. Tak perlu banyak
4. Biarkan hingga mendidih dan tutup api.
5. Siap!

Sedap kalau ada pakej nasi panas + telur dadar + sambal kicap. Muehehehe~

Selamat mencuba!
Dhiya

4 comments

  1. sedap tu.............
    singgah pagi ~ http://jmbelog.blogspot.my/2016/02/rugi-tak-baca-al-quran.html

    ReplyDelete
  2. ini sememangnya membangkitkan selera makan nih...

    ReplyDelete
  3. lauk kampung je sbb peti ais kosong lepas cuti CNY. Pisang pun mertua kasi. Mula2 fikir nak buat apa jugak lah pisang mentah ni. Rupanya pisang mentah nilah yang besar jasa . Huuuuu

    ReplyDelete