Nuha Food Journey - Toast with Banana Cheese Sauce


Bismillah

Nuha sekarang di fasa yang makan je apa yang amak masak. Asalkan real food, no salt no sugar.

So here is the simple breakfast yang aku prepare untuk dia weekend lepas and seems like she loves it so much!
Bahan-bahan

1. Roti dipotong empat
2. Bancuhan susu tepung + telur + madu sikit (untuk 1y/o and above)

Cara-cara

1. Rendamkan potongan roti dalam rendaman #2
2. Biarkan semalaman
3. Esoknya bangun, bakar dalam oven pada suhu 150 - 170 degree selama 40 minit ke 1 jam. 

Untuk kuah banana cheese; 

1. Blend pisang dengan susu hingga lumat. Jangan banyak sangat susu nanti adunan jadi cair jenuh pulak nak pekatkan~
2. Masukkan ke dalam periuk
3. Masukkan cheese, kacau hingga likat
4. Masukkan tepung jagung sedikit untuk pekatkan kuah

Rasa roti tu crunchy di luar dan gebu di dalam. Sedap sangat sebab air rendaman tu dah larut ke dalam roti. Kalau tak guna susu tepung; nak guna susu full cream pun boleh je. Don't limit yourselves.
Kuah banana cheese tu pulak rasa macam kaya, tapi perisa pisang. Manis-manis lemak nyummy!

Senang kan?

Cubalah!

Dhiya

No comments