Nuha Food Journey: Potato Wedges


Bismillah

Rasanya dah pernah buat potato wedges ni untuk Nuha tapi aku malas nak double check samada dah ada resepi ke belum. So I just put the recipe again here for reference.
Insya Allah rasa macam potato wedges KFC, cuma aku belum discover lagi cheesy sauce dia. Tunggu la esok-esok aku bereksperimen untuk resepi tu pulak.

Bahan-bahan

1. 2 biji kentang dibelah 6 atau 8. Agak-agak je supaya jangan tebal sangat, jangan nipis sangat.
2. Tepung gandum Faiza : tepung jagung (4 sudu : 1 sudu)
3. Mixed herbs

Cara-cara

1. Steam kan potongan kentang. Aku guna periuk nasi je.

2. Bila dah lembut (make sure jangan lembut sangat, nanti hancur semasa digoreng), sejukkan sekejap.
3. In the mean time, masukkan tepung dan mixed herbs dalam satu bekas (aku guna tipuware) dan gaul sebati
4. Masukkan potongan kentang ke dalam campuran tepung tu. Ratakan tepung, make sure semua bahagian kentang disaluti tepung
5. Boleh ambil 4-5 ketul untuk digoreng. Goreng pun tak payah lama sebab kentang tu dah masak
6. Baki kentang dalam tepung tadi boleh disimpan untuk dibuat stok dan boleh digoreng esok lusa

Senangnya~
Dahlah senang, boleh buat banyak untuk stok 2-3 hari pulak tu. Bila nak masak, capai dan terus goreng je. 

Selamat mencuba, amak-amak sekalian!

Dhiya

2 comments