BAHAN-BAHAN
1. 4 ekor ikan kembong saiz besar (4 ekor pun dah rm 6.50)
2. 10 batang bendi, cuci dan toskan
3. 2 biji tomato dibelah dua
4. 1 kuntum bunga kantan, belah 2
5. 1 genggam daun kesom, cuci dant toskan
6. 1/2 senduk nasi cili kisar
7. 3/4 camca teh lada hitam, tumbuk halus
8. 1 kiub pati ikan bilis
9. 3 biji bawang merah, hiris
10. 1 ulas bawang putih, hiris
11. 3/4 camca besar pes asam jawa
12. Garam dan gula secukup rasa
13. Air secukupnya
Ikan kembong. |
Bahan-bahan utama |
1. 8 biji bawang merah kecil
2. 2 ulas bawang putih
3. 2 keping hirisan halia
4. 1/2 inci kunyit hidup
5. 1/2 inci belacan
6. 2 biji cili merah, dibuang biji (saya ganti dengan 2 biji cili kecil)
CARA MEMBUATNYA smile emoticon
1. Ikan disiang, cuci bersih dan toskan. Saya tak kerat dua ikan tu.
2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang merah dan putih hingga wangi dan perang.
3. Masukkan bahan kisar halus dan masak hingga harum, tambah cili kisar dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu. (Pastikan betul-betul naik minyak tau!)
4. Masukkan pes asam jawa dan kacau rata.
5. Tuang air secukupnya (anggaran 1 liter), kacau rata dan biar mendidih.
6. Tambah kiub ikan bilis (hancurkan), lada hitam tumbuk, bendi dan bunga kantan.
7. Masak sekejap dan masukkan ikan. Kacau perlahan, masukkan daun kesom.
8. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula.
9. Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api.
P/S:
Resepi dari FB, gambar milik saya sendiri.
Ini gara-gara masa hari keluarga di Melaka minggu lepaslah ni. Kami berdua jadi gila asam pedas. Asam pedas Melaka kami makan, asam pedas Parit Jawa depan Mydin tu pun kami sebat. Kalau dah Johor tu, Johorlah juga. Terima kasih abang sebab berjaya menyerapkan elemen Jawa Johor ke dalam diri isterimu ini.
Dhiya
Orang KL
SEDAPNYAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
ReplyDeletesdpnya tgk..
ReplyDelete