Bismillah
(Ketuk kuali)
Masa untuk resepi! DDD dah jadi blog masakan dah. Nasiblah...This is one of the transition phase. Esok lusa kalau dah cerita pasal baby-baby, lagi orang pening kepala nak baca DDD.
To cut it short, terimalah....Sambal Sotong (Boleh makan dengan nasi lemak)
Bahan-bahan
1. Sotong kembang- Potong sedang-sedang
Tak ingat laa harga seekor ni berapa..Tapi rasanya dalam RM4 lebih je. Boleh la tahan murah. Portion pun dapat banyak |
2. Cili kering 7-8 biji*
3. Sos cili
4. Bawang merah 1 biji*
5. Bawang putih 2 biji*
6. Asam keping 2 keping
7. Perasa: Garam, gula dan ajinomoto (jika perlu)
8. Bawang merah + bawang putih untuk menumis
9. Minyak untuk menumis
10. Bawang besar 1 biji dipotong kasar
Cara-cara:
1. Kisar bahan *
2. Tumis bawang merah + bawang putih
3. Sebaik naik bau, masukkan bahan kisar
4. Masukkan sos cili dan asam keping
5. Maukkan sedikit air
5. Perasakan sebaik mungkin. Kalau makan dengan nasi lemak, saya suka sambal ni manis sikit :)
6. Masukkan sotong
7. Kacau sehingga masak atau sehingga sedikit kering. Kalau nak berkuah, banyakkan air dan perasakan ikut kesesuaian
8. Masukkan bawang besar untuk rasa manis dari bawang
Sambal sotong kembang |
Haaaaa siap!
Padanan yang sempurna adalah nasi lemak. Tapi resepi nasi lemak saya tak sertakan di sini kerana saya fokus pada resepi sambal sotong ni saja. Hihihi
Selamat mencuba!
Dahlia
Yaaaaa Allah .... meleleh air liur ... dah laaa tengah laapooo .. huarggggggghhh
ReplyDeleteYaaaaa Allah .... meleleh air liur ... dah laaa tengah laapooo .. huarggggggghhh
ReplyDeleteHari isnin kut bru buat sotong ni. Tp stail lain sikit.nti kita share resepi ye. :)
ReplyDelete