Betul.
Ini semua Wani punya salah. Dia yang bertanggungjawab menimbulkan keinginan saya untuk men-trifle.
Sudahlah dapur di rumah sewa ini semuanya tak patut. Nampak gayanya kena tunggu rumah barulah~ (ups)
Ini resepi yang saya dapat dari Myresipi.com. Esok lusa boleh cuba. :p
Bahan-bahan ( 10 org )
- - Swiss roll
- - 1 tin fruit cocktail
- - 1 kotak Kristal Jelly - saya guna cap NONA
- - 1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
- - 4 sudu besar tepung kastad - sukatan membukit
- - Yogurt atau whipping cream
Cara-cara
- Lapisan 1 = Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas pyrex baru nampak lapisan nanti). Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu.
- Lapisan 2 = 1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sesambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air - tepikan dulu). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad tadi, kacau hingga menjadi likat. Tuang diatas lapisan 1 tadi.
- Lapisan 3 = Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.
- Lapisan 4 = Masak air panas (ikut sukatan pada kotak jelly), hingga mendidih. Masukkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).
- Lapisan 5 = Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream (dipukul dulu hingga gebu) keatasnya... taburkan dengan buah strawberry (atau buah2 lain ikut suka) keatasnya......
- Nota: = -Untuk adunan diatas sesuai dan muat dalam bekas/acuan saiz 7/8 x 10". -whipping cream dipukul hingga gebu dan sapu keatas lapisan jelly tadi (Untuk memudahkan lagi kerja sapuan tu saya masukkan whipping cream dlm "pipping bag" dan pipe keatas lapisan jelly tadi... kalau takda "pipping bag" gunalah plastik, lubangkan sikit depannya jadilah... hehehe pipe guna nozzle star pun cantik juga.... selamat mencuba :)
Salam Sayang,
Dhiya
No comments